5 redenen om zonnecrème te smeren in de winter
Wintertips voor je huid
9 tips om je huid gezond te houden in de winter
30 november 2017
Hoe online zichtbaar blijven – Business Meeting
23 februari 2018

De dagen zijn kort en de koude temperaturen vertellen je dat de zon niet meer zo sterk is als in de winter. Heb je dan wel echt een zonnecrème nodig in de winter? Ja, ja en nog eens ja! We kunnen er niet genoeg nadruk op leggen. UVB-stralen (die wat je huid beschadigen) stralen zijn zwakker in de winter, dus je verbrandt niet zo snel, maar de UVA-stralen, die zorgen voor rimpels en huidveroudering zijn het hele jaar door even sterk. Omdat je niet zo makkelijk verbrandt en omdat je warmte lekker aanvoelt op je huid, zoek je in de winter niet zo snel de schaduw op. Afhankelijk van jouw activiteiten, kun je zelfs meer schade oplopen in de winter dan in de zomer! Hier zijn 5 redenen om je zonnecrème zeker niet te ver weg te steken in de winter.

 

1. Sneeuw verdubbelt je blootstelling aan UV-stralen.

Er valt bij ons niet zo heel veel sneeuw, maar als de witte vlokjes neerdalen, wil iedereen er wel een keer in rondwandelen. Zeker mensen met kinderen gaan op zonnige sneeuwdagen vaak naar buiten met de slee. En elk jaar gaan er ook grote getalen mensen in Oostenrijk of Zwitserland op de latten staan. Vergeet dan niet dat de sneeuw 80% van de UVA stralen weerkaatst waardoor jouw blootstelling eraan verdubbeld wordt.

 

2. De atmosfeer is dunner op grote hoogtes.

Als je in de Ardennen van een helling glijdt of met ski’s op een hoge bergtop staat, onthoud dan dat de UV factor met bijna 4% toeneemt per stijging van 300 meter. Dat is veel UV blootstelling, veel meer dan op het strand.

 

3. UVA stralen gaan door glas.

Zelfs als je in de winter liever binnen zit waar het gezellig warm is, riskeer je nog UVA schade. Hoewel UVB stralen voor het grootste deel tegengehouden worden door glas en wolken, laat 50 tot 60% van de UVA stralen zich daar niet door stoppen.

 

4. De Aarde staat in het midden van de winter het kortst bij de zon.

De verandering van de seizoenen is het resultaat van de obliquiteit of helling van de aarde, niet van hoe ver of dichtbij de zon onze blauwe planeet staat. In het noordelijk halfrond zijn we zo’n twee weken na de kortste dag van het jaar het dichtst bij de zon. Zo’n twee weken na de langste dag bevinden we ons er het verst van weg.

 

5. Ozon, de ‘zonnebescherming’ van de aarde, is het dunst tijdens de wintermaanden.

De ozonlaag werkt een beetje als een zonnecrème voor de aarde: ze filtert de schadelijke UV-stralen en beschermt ons ertegen. In het noordelijk halfrond is het ozonniveau het laagst van december tot maart.

 

Zolang je je goed beschermt en niet vergeet om geregeld opnieuw te smeren is er niets aan de hand. Neem dus je jas, muts, sjaal en handschoenen en vergeet zeker je zonnecrème niet! Men noemt het niet voor niets een winter wonderland! Ga naar buiten en geniet ervan!

 

 

gdpr-image
Deze website maakt gebruik van cookies om jouw ervaring te verbeteren. Door deze website te gebruiken stem je in met onze Gegevens Beleid.
Lees meer