Skivakantie? Zonnecrème niet vergeten!
Senitas helpt jou met Social Media
18 januari 2016
anbos in de regio voorjaar 2016 senitas
Senitas is aanwezig op de ANBOS regiobijeenkomsten
2 februari 2016

Skivakantie? Zonnecrème niet vergeten!

De krokusvakantie komt er aan en dat is voor veel mensen gelijk aan een tripje naar de bergen voor wat ski-pret. Velen vergeten helaas dat je, ook als de zon zich verstopt achter de wolken, een zonnecrème moet smeren. Wintersportfanaten lopen meer risico om blootgesteld te worden aan de ultravioletstralen van de zon (UV) dan mensen die thuis blijven. De combinatie van grote hoogte (bergen) en UV stralen zorgt er voor dat skiërs en snowboarders meer kans hebben om zonneschade en, als gevolg daarvan, huidkanker op te lopen. Meer dan 90% van alle huidkankers zijn verbonden met blootstelling aan de zon.

“Het is gemakkelijk om winter te associëren met droge lippen en bevroren vingers en tenen, maar de meeste mensen zijn zich er niet bewust van dat UV-stralen net zo schadelijk kunnen zijn op de pistes als op het strand.” zegt dr. Perry Robins, voorzitter van de Skin Cancer Foundation. “Met het wintersportseizoen in het vooruitzicht, is zeker zo belangrijk op voorzorgsmaatregelen te nemen op de skipistes.”

Hoe hoger je klimt, hoe meer het risico op zonneschade stijgt. De UV-straling neemt namelijk met 4 tot 5% toe per 300 gestegen meter. Op een hoogte van 3000 meter, kan de UV-straling dus 35 tot 45% intenser zijn dan op zeeniveau. Daar komt nog eens bij dat sneeuw 80% van het UV licht reflecteert, wat wil zeggen dat je vaak twee keer door dezelfde straal geraakt wordt. Dit doet het risico op beschadiging alleen maar stijgen.

Zowel de sneeuw als de sterke wind kunnen er voor zorgen dat gesmeerde zonnecrème snel verdwijnt. De doeltreffendheid ervan vermindert dus ook snel zodat je extra voorzorgsmaatregelen moet nemen. Om je huid te beschermen tegen de bittere kou, felle wind en winterzon, kun je deze belangrijke beschermingstips toepassen:

 

12 survival-tips voor je huid tijdens je skivakantie
1 Gebruik een zonnecrème met een SPF van 30 of hoger wanneer je langere tijd buiten bent. Breng deze 30 minuten voor je gaat skiën aan. Wees er van bewust dat de reflectie van de zon op de sneeuw erg sterk is, zelfs op bewolkte dagen. De Stay Beautiful (gelaat) en Stay Outside (lichaam) van Beauté Pacifique hebben allebei een SPF van 30 en zijn dus uiterst geschikt om mee te nemen op ski- (en zon)vakantie!

2 Breng royaal aan en smeer de crème goed uit op elk stukje huid dat blootgesteld is aan de buitenlucht. De meeste skiërs en snowboarders gebruikten niet genoeg. Je moet tenminste een theelepel zonnecrème aanbrengen op je gezicht.

3 Gebruik een voedende zonnecrème met ingrediënten zoals lanoline of glycerine. De koude winterlucht kan erg ruw zijn voor de huid.

4 Lippen, oren, oogleden, nek, de onderkant van de kin, hoofdhuid (voor kale mensen), handen en de huid rond de ogen worden vaak vergeten. Smeer ook deze goed in.

5 Breng elke twee uur opnieuw een royale laag zonnecrème aan, of meteen wanneer je hevig gezweet hebt. Als je het merendeel van de dag op de pistes bent, neem dan af en toe een pauze om je zonnecrème opnieuw aan te brengen.

6 Gebruik steeds een lippenbalsem met een SPF van 15 of hoger. Lippen zijn erg gevoelig.

7 Neem je zonnecrème en lippenbalsem mee op de pistes. Of doe wat in een klein potje en neem dat mee. Breng opnieuw aan terwijl je in de skilift zit.

8 Bedek je hoofd met een muts. Deze zal je niet alleen warm houden, maar ook je hoofdhuid beschermen.

9 Draag een skimasker en een sjaal. Zo zal er nog minder huid blootgesteld zijn aan wind en zon.

10 Zonnebrillen die 99% of meer bescherming bieden tegen UV-stralen en een grote montuur hebben of band die je om je hoofd kunt doen, beschermen je ogen, oogleden en de gevoelige huid rond je ogen. Dit zijn zones waar huidkanker of huidveroudering door zonneschade vaak opduiken. De felheid van de zon kan er voor zorgen dat je je ogen moet dichtknijpen, wat erg vervelend is en voor rimpels zorgt. Het is dus belangrijk om oogbescherming te dragen zodat je de piste goed kan zien. Plus, een zonnebril zorgt er voor dat je meer  plezier beleeft en kan je skiprestaties verbeteren!

11 Ga, indien mogelijk, vroeg in de ochtend en laat op de dag skiën: voor 10u en na 16u. Hierdoor ben je minder buiten op de momenten dat de zon het felst schijnt, en je vermijd ook nog eens lange wachtrijen.

12 Drink voldoende water om dehydratatie te voorkomen.

Geniet van je skitrip, maar verzorg je huid goed om te voorkomen dat de kou en de zon haar beschadigen.

survivaltips skiverlof

gdpr-image
Deze website maakt gebruik van cookies om jouw ervaring te verbeteren. Door deze website te gebruiken stem je in met onze Gegevens Beleid.
Lees meer