10 tips om acne te voorkomen
7 huidverzorgingstips voor mannen
7 huidverzorgingstips voor mannen
31 maart 2018
Waarom een HydraFacialbehandeling ideaal is bij acne
Waarom een HydraFacialbehandeling ideaal is bij acne
21 april 2018

1. Hou je huid schoon.

Deze tip geldt eigenlijk voor iedereen, of je nu acne hebt of niet. Het is heel erg belangrijk om je huid tweemaal per dag te wassen en zo onzuiverheden, dode huidcellen en extra talg te verwijderen van het oppervlak van je huid. Opgelet: was je gelaat ook niet te vaak, want dan doe je soms meer kwaad dan goed. Gebruik warm (geen heet) water en een milde gelaatsreiniger. Blijf ver weg van een ruwe, brute reiniger. Als je huid al ontstoken is kan die er namelijk voor zorgen dat ze nog meer geïrriteerd raakt.

Vermijd ruw reinigen met een washandje, peeling handschoen of loofah, maar gebruik een zachte doekje of je handen in de plaats. Spoel altijd goed na en droog je gezicht daarna af met een zuivere handdoek.

 

2. Hydrateer.

Veel acneproducten bevatten ingrediënten die de huid uitdrogen, dus gebruik altijd een hydraterende dagcrème die de droogheid en huidpeeling beperkt. Kijk of er ‘niet-comedogeen’ op het label staat. Dit wil zeggen dat het product geen acne veroorzaakt.

 

3. Haal je producten niet bij de drogist maar bij een specialist.

Hoewel sommige mensen baat hebben bij producten die ze bij de drogist halen, is dit voor de meeste mensen niet het geval. De producten lossen het probleem niet op, maar maskeren het alleen. Laat je voor producten die echt werken en een blijvende oplossing bieden, adviseren door een schoonheidsspecialiste of dermatoloog.

 

4. Gebruik niet te vaak make-up.

Wanneer je een acne opstoot hebt vermijd je best foundation, poeder of blush. Als je toch make-up opdoet, verwijderen het dan op het eind van de dag. Kies, indien mogelijk, olievrije cosmetica zonder toegevoegde verfstoffen en chemicaliën, en producten die ‘niet-comedogeen’ zijn. Lees de ingrediëntenlijst van het product voor je het koopt.

 

5. Kijk uit met wat je op je haar doet.

Vermijd geuren, olies, pomades of gels in je haar. Als ze toevallig op je gelaat geraken kunnen ze de poriën van je huid verstoppen en je huid irriteren. Gebruik een milde shampoo en conditioner. Vet haar kan je gelaat nog vetter maken, dus was je haar vaak, zeker tijdens een acne opstoot. Heb je lang haar? Hou het dan uit je gezicht.

 

6. Blijf met je handen van je gezicht.

Vermijd het aanraken van je gelaat met je vingers. Probeer ook om je hoofd niet te laten rusten op je handen. Hierdoor kun je niet alleen bacteriën verspreiden, maar ook de ontstoken huid nog meer irriteren. Knijp puistjes nooit uit met je vingers: dit kan leiden tot infecties en littekens. Als je het toch niet kan laten, gebruik dan 2 wattenschijfjes.

 

7. Blijf uit de zon.

De ultraviolet stralen van de zon kunnen roodhuid en ontsteking erger maken, en hyperpigmentatie (donkeren verkleuring) veroorzaken op plekken waar puistjes zaten. Bepaalde acne medicatie maakt je huid ook gevoeliger voor zonlicht. Beperkt je tijd in de zon, zeker tussen 10.00u en 14.00u, en draag beschermende kledij (lange mouwen, lange broek en een hoed met een brede rand). En dan weer een tip die voor iedereen geldt, of je nu acne hebt of niet: smeer een zonnecrème met SPF30 of hoger, tenminste 20 minuten voor je naar buiten gaat. Kijk of er ‘niet-comedogeen’ op de zonnecrème staat om nieuwe puistjes ter vermijden. Lees de ingrediëntenlijst op het product om te weten wat je op je huid smeert.

 

8. Voed je huid.

De meeste experts zijn het erover eens: bepaalde voedingsstoffen, zoals chocolade, liggen niet aan de oorzaak van acne. Toch is het aan te raden om vet voedsel te vermijden en meer vers fruit, groenten en volkoren producten te eten. Melkproducten en geraffineerde suikers kunnen acne veroorzaken. Vermijd ook deze.

 

9. Doe dagelijks aan sport.

Regelmatig bewegen is goed voor je hele lichaam, inclusief je huid. Wanneer je sport, vermijd je best kleding of sportuitrusting die wrijving creëert met je huid en dus irritatie kan veroorzaken. Neem meteen na het sporten een douche of bad.

 

10. Relax!

Sommige studies leggen een verband tussen stress en de ernst van puistjes of acne. Stel jezelf de vraag: ‘Waarom ben ik gestrest?’ en zoek dan een oplossing.

 
gdpr-image
Deze website maakt gebruik van cookies om jouw ervaring te verbeteren. Door deze website te gebruiken stem je in met onze Gegevens Beleid.
Lees meer