3 augustus = Watermeloen dag
Retinol: het anti-age wondermiddel dat overal opduikt
27 juli 2017
Herfst in zicht: pak die zonneschade aan!
Herfst in zicht: pak die zonneschade aan!
31 augustus 2017

3 augustus = Watermeloen dag

3 augustus = Watermeloen dag

Water drinken is een belangrijke manier om ons lichaam te hydrateren, maar het eten van voedsel met een hoog watergehalte kan ook helpen. En aangezien watermeloen voor meer dan 90% uit water bestaat, is het de ideale manier om vocht toe te dienen aan je lijf. Het hoge vochtgehalte en de hoeveelheid vezels in het rode vruchtvlees zorgen er ook voor dat je een vol gevoel hebt na het eten ervan, zonder dat je veel calorieën binnenkrijgt.

 

Bevat veel gezonde Voedingsstoffen

Watermeloen is een van de meest caloriearme fruitsoorten en zit daarnaast ook nog eens boordevol vitamines en mineralen. Ongeveer 150 gr watermeloen bevat bijvoorbeeld:

  • Vitamine C: 21% van de dagelijks aangeraden hoeveelheid.
  • Vitamine A: 18% van de dagelijks aangeraden hoeveelheid.
  • Kalium: 5% van de dagelijks aangeraden hoeveelheid.
  • Magnesium: 4% van de dagelijks aangeraden hoeveelheid.
  • Vitamines B1, B5 enB6: 3% van de dagelijks aangeraden hoeveelheid.

Watermeloen bevat ook veel carotenoïdes, waaronder beta-caroteen en lycopeen. Plus, het bevat citrulline, een belangrijk aminozuur.

Vitamine C is een antioxidant dat helpt bij de bescherming van de cellen tegen beschadiging door vrije radicalen.
Carotenoïdes zijn een klasse van plantaardige verbindingen die o.a. alpha-caroteen en beta-caroteen bevatten en door je lichaam omgezet worden in vitamine A.
Lycopeen is een soort carotenoïde die niet omgezet wordt in vitamine A. De aanwezigheid van deze krachtige antioxidant geeft voedsel zijn rode kleur (tomaten en watermeloen bijvoorbeeld) en wordt gelinkt aan veel gezondheidsvoordelen.
Cucurbitacin E is een plantaardige verbinding met antioxidanten en ontstekingsremmende effecten.

 

Spijsvertering

Een watermeloen bevat veel water en een kleine hoeveelheid vezels, allebei erg belangrijk voor de spijsvertering. Vezels kunnen massa genereren voor je stoelgang, terwijl water helpt om je spijsverteringskanaal efficiënt te laten werken. Het eten van water- en vezelrijke fruit en groente, inclusief watermeloen, kan je stoelgang bevorderen.

 

Voordelen voor huid en haar

Twee van de vitamines in watermeloen — A en C — zijn belangrijk voor de gezondheid van je huid en haar.
Vitamin C helpt je lichaam bij het aanmaken van collageen, een proteïne die je huid soepel houdt en je haar sterk.
Vitamin A is ook belangrijk voor een gezonde huid aangezien deze vitamine helpt bij het aanmaken en repareren van cellen. Zonder voldoende vitamine A kan je huid er droog en schilferig uitzien. Zelfs een kleine hoeveelheid watermeloen bevat al 1/4 van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid!
Zowel lycopeen als beta-caroteen kunnen je huid ook beschermen tegen zonnebrand.

 

Spierpijn & Sportprestatie

Sportieve watermeloenliefhebbers hebben geluk: het drinken van het sap vlak voor een intensieve work-out helpt met het verminderen van spierpijn de dag nadien en het verlagen van de hartslag. Dit komt door de aanwezigheid van de aminozuren citrulline en arginine, die de bloedcirculatie bevorderen. Er wordt beweerd dat citrulline ook helpt bij het verbeteren van de sportprestatie.

 

gdpr-image
Deze website maakt gebruik van cookies om jouw ervaring te verbeteren. Door deze website te gebruiken stem je in met onze Gegevens Beleid.
Lees meer