De voordelen van water drinken in de zomer – Senitas Trainingen
Product in de kijker: Masculinity Nachtcrème
11 juni 2018
Coming soon! Nieuwe producten!
13 juni 2018

De voordelen van water drinken in de zomer

De zomer staat voor de deur en de temperaturen stijgen. Maar ook je zweetproductie gaat de hoogte in. Zeker als je sport, of zelfs als er op uit trekt met het gezin, zweet je meer dan normaal. Hoe kan je dat verloren lichaamsvocht vervangen? En is dat wel nodig?

Even meteen een antwoord op die tweede vraag: “Ja!” De meeste mensen lopen er altijd bij in een matig gedehydrateerde toestand. Volgens artsen hebben we 8 tot 12 glazen vocht per dag nodig, en zelfs meer als je veel zweet. Van die 8 tot 12 glazen vocht moeten er minstens 5 water zijn. 
Water als je sport
Als je sport verlies je ongeveer een liter (4 glazen) vocht per uur, afhankelijk van hoeveel je weegt en hoeveel (of hoe snel) je zweet. Wie zijn of haar vochtverliest tijdens het sporten niet meteen aanvult zal sneller moe worden en minder goed presteren. Als je sport in een warm of heet en vochtig klimaat kan je uitgedroogd geraken binnen de 30 minuten. Het is dus erg belangrijk om genoeg te drinken, niet alleen tijdens en na het sporten, maar ook vooraf. 

Water als je niet sport

Zelfs wie niet sport moet genoeg drinken. Ook als je de hele dag gewoon achter de pc zit. Check af en toe je mond en lippen: voelen ze droog aan, dan moet je water drinken. Dehydratie kan voor iedereen een serieus probleem zijn, maar kinderen en oudere volwassenen lopen meer risico. Enkele tips om er voor te zorgen dat je niet uitdroogt, zijn:

  • drink genoeg water (logisch, toch?)
  • wacht niet tot je dorst hebt om te drinken, want dan ben je meestal al aan het uitdrogen. Drinken wanneer je al uitgedroogd bent kan leiden tot gastro-intestinale klachten
  • check de kleur van je urine. Als deze de kleur van appelsap heeft ben je wellicht aan het uitdrogen. Heeft hij de kleur van limonade, dan ben je goed gehydrateerd. 
Water en je huid

Water heeft verschillende functies in ons lichaam. Het zorgt voor een goede hydratatie van de huid, maar het zorgt er ook voor dat afvalstoffen worden afgevoerd. Zonder voldoende water ziet je huid er doffer uit en zijn je rimpels en poriën veel beter zichtbaar. Drink je wel genoeg water dan is je huid gehydrateerd en elastisch, en heb je veel minder kans op irritatie. Je littekens worden ook minder zichtbaar, en omdat de olieconcentratie daalt, heb je ook minder kans op puistjes.


Deze effecten zijn echter enkel op korte termijn. Hoewel de huid er beter uitziet, verdwijnen de rimpels en littekens niet. Niets verandert permanent. Als je weer stopt met water drinken, zullen ze weer beter zichtbaar zijn. Dat wil echter niet zeggen dat je je dagcrème gewoon door een fles water kan vervangen. Het water bereikt ook niet altijd de bovenste lagen van de huid. Je gelaat moet zowel intern als extern gehydrateerd worden voor een mooie huid.


Verbeter de smaak

Frisdranken of zelfs fruitsappen zijn geen goed idee als je je vochtgehalte wilt aanvullen. Drankjes met een hoog suikergehalte zorgen namelijk voor uitdroging en kun je dus best vermijden als je je lichaam wil hydrateren. Hetzelfde geldt voor bier.

Als je de smaak (of het ontbreken ervan) van water niet lekker vindt, kun je ook gaan voor de 0-calorie waters met een smaakje. Ze bootsen de smaak van frisdrank na, maar bevatten geen suiker. Wat je ook kan doen is munt, limoen of citroen toevoegen aan je flesje water. Of maak je eigen wellnessdrankje door een kan water te verrijken met stukjes fruit zoals aardbei of perzik. Even laten staan en je hebt een heerlijk drankje.

Eet je water

Gelukkig eten we tijdens de zomer vaak ook fruit met veel water in: meloen, pruim en perzik. Als je het vervelend vindt om water te drinken kan dit een goede oplossing zijn. Je kan ook 100% vruchtensap (zelf geperst dus) en stukjes echt fruit invriezen als ijsblokjes en deze toevoegen aan je glas water.Stap voor stap

Als je geen grote waterdrinker bent, kun je best niet meteen proberen om aan je 8 tot 12 glazen per dag te komen. Drink elke dag een glas meer en laat je lichaam zich aanpassen. Anders voel je je misschien opgeblazen en ren je elk kwartier naar de WC. En dat zou er voor kunnen zorgen dat je de handdoek snel in de ring gooit.

via Blogger https://ift.tt/2Mnksbv

gdpr-image
Deze website maakt gebruik van cookies om jouw ervaring te verbeteren. Door deze website te gebruiken stem je in met onze Gegevens Beleid.
Lees meer