Mannen meer kans op huidkanker
HydraFacial in de Amerikaanse pers!
7 maart 2018
7 huidverzorgingstips voor mannen
7 huidverzorgingstips voor mannen
31 maart 2018

Mannen hebben meer kans om aan huidkanker te overlijden dan vrouwen. Dat blijkt uit een onderzoek van de Stanford University Medical Center. De gegevens van 26.000 Amerikaanse patiënten tussen de 15 en 39 jaar oud werden onderzocht. Al deze patiënten kregen tussen 1989 en 2009 de diagnose melanoom en werden 7,5 jaar gevolgd. In die periode overleden bijna 1600 patiënten als gevolg van de huidkanker. Waarom mannen vaker aan deze vorm van kanker overlijden kan men nog niet met zekerheid zeggen.

Wat wel verklaard kan worden is waarom vrouwen minder snel huidkanker krijgen dan mannen: ze beschermen zich beter tegen de schadelijke stralen van de zon. Blootstelling aan die stralen zorgt voor maar liefst 80% van de kwaadaardige melanoma. Het aantal melanoma bij mannen is de laatste 6 jaar met maar liefst 12% toegenomen, terwijl dit bij vrouwen slechts 2% was. Vroeger was dit omgekeerd: vrouwen wilden er gebruind uitzien en smeerden zich nog minder goed in dan hun mannelijke leeftijdsgenoten. Tegenwoordig is een gezonde levensstijl heel populair: magazines publiceren gezonde recepten, verkondigen dat je moet gaan sporten en dat je je huid moet beschermen tegen de zon. En wie leest die magazines? Juist ja, vrouwen. Mannen zijn er minder mee bezig en wanneer ze gaan joggen of snel even de deur uitgaan, laten ze de zonnecrème in de kast staan.
Mannen onderzoeken hun huid ook minder op melanoma dan vrouwen, en zijn er dus niet zo snel bij wanneer een kwaadaardige moedervlek de kop opsteekt. Daar komt nog eens bij dat melanoma bij mannen meestal voorkomen op de rug, waar ze minder goed te vinden zijn. Bij vrouwen komen ze eerder voor op de onderbenen. En zelfs als een man een ‘raar vlekje’ ontdekt, zal hij ook minder snel geneigd zijn om naar de dokter te gaan dan een vrouw.
Dus heren: omdat voorkomen beter is dan genezen, kun je je best goed insmeren en regelmatig je rug laten nakijken door je partner. Hoe je zo’n melanoma herkent? Check voor gewone moedervlekken die plots van vorm, grootte of kleur veranderd zijn. En als je er eentje vindt, ga dan binnen de twee weken naar de dokter.

 

gdpr-image
Deze website maakt gebruik van cookies om jouw ervaring te verbeteren. Door deze website te gebruiken stem je in met onze Gegevens Beleid.
Lees meer