Wat is schadelijk voor onze huid? – Senitas Trainingen
Zonbeschadiging en pigmentvlekjes
12 juni 2014
Waarom een goede zonnefactor een onmisbaar onderdeel is van je dagelijkse verzorging.
30 maart 2015
wat is schadelijk voor onze huid

wat is schadelijk voor onze huid

Zijn we ons wel altijd bewust van de oorzaken waarom onze huid beschadigd geraakt?

Zitten er een aantal verborgen boosdoeners in ons dagdagelijks bestaan waarmee we weinig tot geen rekening houden wanneer we onze huid proberen te beschermen?

Laten we eens kijken naar de meest beschadigende externe (en interne) factoren voor onze huid:
Wij kunnen niet zonder
Op nr. 1 vinden we haar, de zon. Veel mensen weten niet dat ze continue worden blootgesteld aan zonnestralen. Dit gebeurt ook in de winter, maar men gaat er snel vanuit dat zonnestralen onze huid niet beschadigen wanneer we ze niet zien. Dit is het meest voorkomende misverstand! De zon blijkt de grootste boosdoener te zijn wanneer het aankomt op huidbeschadiging. Door de UVA stralen (die tot in de diepere huidlagen dringen) wordt onze collageen en elasticiteit aangetast. De huid ziet er als gevolg minder stevig en strak uit. Met daarnaast een zichtbare huidveroudering door diepere rimpels, verouderingsvlekken en soms gebleekt littekenweefsel.
 
Hier kunnen we absoluut zonder!
Sigaretten. Een 50-tal jaren geleden werd dit kankerverwekkend stokje nog aangeprezen in reclame en films. Tegenwoordig wijst actieve sensibilisering ons erop dat roken dodelijk is. De huid van iemand die al jaren rookt heeft niet de capaciteit zich in dezelfde mate te herstellen als de huid van een niet-roker. Roken zorgt ervoor dat je huid moeilijker ademt, en ook dat leidt zelfs tot rimpels. Je huid gaat er langzaam door hangen, en veroudering is dus des te meer zichtbaar dan wanneer je niet zou roken.
Draag handschoenen
Ook in dagdagelijkse poetsproducten en afwasmiddel zitten agressieve stoffen die je huid enorm kunnen beschadigen. Bescherm daarom handen en polsen en draag altijd (lange) handschoenen. Het gaat hier om producten die schade aanrichten door verbranding, uitdroging, allergieën veroorzaken, en vaak ook zorgen voor een gevoelige huid. Je handen verzorgen is zo belangrijk. Niet voor niets verraden ze je leeftijd als je niet voldoende moeite doet ze te beschermen, en je gelaat wel.
Mogen we nog lachen? 

Hoe vaker je gezichtsexpressies doet, des te meer je gezicht deze tekenen zal vertonen. Bij verlies van collageen en elasticiteit, een normaal proces dat gebeurt met veroudering, is het ook onvermijdelijk dat je huid zich minder snel in de originele vorm herstelt. Met andere woorden, na het maken van een gelaatsexpressie zal je huid met ouder worden steeds meer tekenen vertonen van expressies, zoals lachrimpels of fronslijnen. Al kunnen we dit niet echt beschouwen als iets dat onze huid ‘aanvalt’. Esthetisch heeft dit natuurlijk gevolgen voor ons uiterlijk.

Er zijn nog tal van andere oorzaken die ervoor zorgen dat je huid sneller veroudert, of zelfs aangetast wordt:

– chloor
– wind en airco
– make-up langer dan 12u dragen
– cafeïne
– puistjes uitknijpen
– onevenwichtige voeding
– hete en koude temperaturen (sauna, heet bad)
– te weinig water
– hairspray
– gewichtsschommelingen
– zout
– waxen
– stress
– suiker
– alcohol
– weinig slaap

Sommige aanpassingen doe je niet meteen. Het is sowieso aangeraden om een goede nachtrust, een evenwichtig eetpatroon, bescherming tegen weer en wind (en zon), in te bouwen, te stoppen met roken en aan lichaamsbeweging te doen. Als je daarmee je huid ook nog eens verder kunt helpen tegen beschadiging, en tekenen van huidveroudering helpt bestrijden, dan heb je twee vliegen in één klap!

Wat is schadelijk voor onze huid?

gdpr-image
Deze website maakt gebruik van cookies om jouw ervaring te verbeteren. Door deze website te gebruiken stem je in met onze Gegevens Beleid.
Lees meer