Zonbeschadiging en pigmentvlekjes – Senitas Trainingen
wat is schadelijk voor onze huid
Wat is schadelijk voor onze huid?
24 februari 2015

Dat de huid beschadigd geraakt door de zon weten we ondertussen allemaal. Maar er gaan ook verhalen rond die geen correct beeld geven van onze zon.

Dat de huid beschadigd geraakt door de zon weten we ondertussen allemaal. Maar er gaan ook verhalen rond die geen correct beeld geven van onze zon.
Ik zeg altijd, de zon geeft leven, maar neemt ook leven.
Met andere woorden, we halen uit de zon essentiële elementen voor de gezondheid, maar de zon kan ons ook beschadigen.
Waar het allemaal om draait zijn de verschillende soorten UV-stralen.

De zon zend een volledig spectrum licht uit wat ook wel eens UV-stralen genoemd wordt.

We delen ze op in:

  • UV A stralen
  • UV B stralen
  • UV C stralen
Als alles goed gaat met onze ozon laag wordt de zeer schadelijke UVC straling weerkaatst, vele kilometers boven ons hoofd.
Maar UVA en UVB bereikt ons wel.
UVA stralen kunnen het diepst door dringen in onze huid en zijn daardoor ook in staat ons lichaam aanzienlijk te beschadigen. Daardoor reageert ons lichaam met een natuurlijk defensiemechanisme dat pigmentatie genoemd wordt. In Azië is het een schoonheidstrend om volledig wit te zien als toon van welvaart en rijkdom. Maar eigenlijk trekt men in het lichaam het defensiemechanisme weg en kan de huid dieper beschadigd geraken door deze schadelijke UVA stralen.
Wat we weten is dat we door UVA ook het snelst en meest melanine aanmaken. Dit melanine of ook wel pigment genoemt wordt aangemaakt door huidcellen die we melanocyten noemen.
Daardoor wordt er in een zonnenbank ook vaak gewerkt met UVA lampen. Deze geven namelijk sneller resultaat.
Pigmentvlekjes zijn dan weer zones waarin je huid meer melanine produceert als normaal door een DNA beschadiging.
Producten/behandelingen voor pigmentatie problemen:
Tyrostase – Beauté Pacifique
Gelcoat-C – Beauté Pacifique
Scars&Stripes – Beauté Pacifique
HydraFacial™ standaard protocol – HydraFacial™

Maar er is ook nog een UVB straling. UVB komt voornamelijk voor in middag zon. Eigenlijk moet de zon in een rechtere hoek staan ten opzichte van de aarde, want anders wordt het UVB licht door de ozonlaag weerkaatst. De regel is: wanneer je schaduw even lang, of korter is dan jezelf, dan heb je UVB straling gecombineerd met UVA. Is je schaduw langer dan jezelf, dan heb je enkel UVA straling.
Nu weten we ook dat UVB voornamelijk de oorzaak is van verBranding. Want dit is natuurlijk de middag zon. Velen beoordelen het advies van hun dermatoloog dan ook verkeerd. Wanneer de dermatoloog tegen ons zegt dat we de middag zon moeten vermijden omdat het huidkanker kan veroorzaken, moeten we niet denken dat UVB straling huidkanker geeft. Integendeel! Het zorgt ervoor dat je minder snel huidkanker krijgt. Maar waarom de dermatoloog dit zegt is als volgt: Als we te lang in de middag zon liggen en verbranden, dan ontsteekt onze huid niet alleen, maar heeft de zon ook veel DNA schade veroorzaakt in onze huid. DNA dient als het ware als een receptenboek voor onze productiecellen om te weten hoe ze weefsel structuren van de huid moeten aanmaken. Als we deze recepten gaan beschadigen door verbranding in de zon, dan verliezen we de mogelijkheid om onze huid te herstellen. Een beschadigde huid heeft veel meer kans op huidkanker.
UVB is dus net zoals UVA een straling waar we voor moeten opletten. We hebben hem nodig voor onze essentiële productie van vitamine D3, maar te veel hiervan zal de huid verbranden wat de kans op huidkanker alleen maar verhoogt.
De boodschap is dus: Ga zeker de middag zon in voor je essentiële vitamine D3, maar ga niet te lang in de zon zodat je huid kan verbranden.
We verwijzen graag door naar een specialist in zake zon en vitamine D3. Dr. Holick.
http://drholick.com/
Dr. Holick heeft namelijk voor jou berekend hoeveel zon jij met jou huidtype per dag mag opnemen op welk uur van de dag op welk moment van het jaar.
In een volgend artikel willen we jou meer informatie geven over de essentiële UVB stralen en hoe ze vitamine D3 aanmaken, maar ook waarvoor vitamine D3 goed is in ons lichaam.
Producten met Vitamine D – D-Force Anti-Aging Day Creme – Beauté Pacifique
gdpr-image
Deze website maakt gebruik van cookies om jouw ervaring te verbeteren. Door deze website te gebruiken stem je in met onze Gegevens Beleid.
Lees meer