Zonnebrand: wat is het, hoe voorkom je het en wat doe je er aan? – Senitas Trainingen
Product in de kijker: STAY Outside SPF30
9 juli 2018
5 zomertips voor mensen met psoriasis
14 juli 2018

Zonnebrand: wat is het, hoe voorkom je het en wat doe je er aan?

Je ligt lekker in de zon, hopend op een gebruind velletje, maar in de plaats daarvan wandel je weer naar binnen, lijkend op een kreeft die te lang in de kookpot gelegen heeft. Herkenbaar? Lees dat dit artikel om te weten te komen hoe je je huid veilig kan houden en haar kan verzachten als je toch te lang in de zon gelegen hebt.

Hoewel iedereen weet dat onbeschermd of te lang zonnen je huid kan beschadigen, stellen de meesten onder ons hun huid toch nog bloot aan de brandende stralen van de zon. Meer dan 1/3 van volwassenen en bijna 70% van kinderen geven toe dat ze het afgelopen jaar minstens 1 x verbrand zijn geweest. 

Hoe wordt zonnebrand veroorzaakt?

Je kent de eenvoudige uitleg achter zonnebrand wellicht al. Wanneer je huid lange tijd blootgesteld wordt aan de zon, zal ze uiteindelijk verbranden, rood worden en geïrriteerd geraken. 
Onderhuids wordt het een beetje ingewikkelder. De zon geeft 3 golflengtes ultraviolet licht af: UVA, UVB en UVC. UVC licht bereikt het oppervlak van de aarde niet. De andere twee types ultraviolet licht bereiken niet alleen je strandlaken, maar ze dringen ook nog eens je huid binnen. Huidbeschadiging wordt zowel door UVA als UVB stralen veroorzaakt. 
Zonnebrand is het duidelijkste teken dat je te lang in de zon gezeten hebt. Maar zonneschade is niet altijd zichtbaar. Onder het huidoppervlak kan ultraviolet licht je DNA veranderen, waardoor je huid vroegtijdig veroudert. Na verloop van tijd kan die DNA schade zorgen voor huidkankers, waaronder het dodelijke melanoma. 
Hoe snel je verbrandt hangt af van:
– je huidtype
– de intensiteit van de zon
– hoe lang je blootgesteld bent aan de zon
Een blonde vrouw met blauwe ogen die in Rio de Janeiro in de zon light zal bijvoorbeeld veel sneller rood worden dan een vrouw met een olijfkleurige huid die op een zonnige dag buiten zit in Maastricht.

Tekenen van zonnebrand

Wanneer je verbrandt wordt je huid rood en doet pijn. Is de verbranding ernstig, dan kan je huid opzwellen en krijg je zonneblaren. Je kan je zelfs grieperig voelen: koorts, rillingen, misselijkheid, hoofdpijn en futloosheid
Een paar dagen later zal je huid beginnen jeuken en vervellen omdat je lichaam af wil van de beschadigde cellen. 

Eerste Hulp bij Zonnebrand

Bij het behandelen van zonnebrand wordt op twee dingen gefocussed: het verzachten van de rode, ontstoken huid en het verlichten van de pijn. 
Hier zijn enkele doe-het-zelf middeltjes als je verbrand bent:
Compres: Leg een koud compres op je huid of neem een koel bad om de verbrande huid te kalmeren.
Crèmes of gels: Om de stekende pijn uit je huid te halen, smeer je best een crème of gel met mentol, kamfer of aloë op je huid. Als je crème eerst in de koelkast legt, voelt het nog beter aan.
Pijnstillers: Ontstekingsremmende geneesmiddelen, zoals ibuprofen, kunnen de ontsteking en pijn verzachten.
Blijf gehydrateerd: Drink veel water en andere vloeistoffen zodat je niet uitdroogt.

Vermijd de zon: Tot de zonnebrand weg is, blijf je best uit de zon.

Je kan zonnebrand makkelijk zelf behandelen, maar als je een van deze ernstige tekenen ondervindt, bel je toch best de dokter: 
  • Koorts van 39 graden of hoger
  • Rillingen
  • Ernstige pijn
  • Zonneblaren die 20% of meer van je lichaam bedekken.
  • Droge mond, dorst, verminderd plassen, duizeligheid, vermoeidheid (tekenen van uitdroging) 

Zonnebrand Voorkomen

Hier zijn enkele tips om je huid veilig te houden wanneer je buiten bent:
Houd de tijd in de gaten: De zon brandt het felst tussen 10 en 16 uur. Moet je tussen die tijd toch naar buiten, probeer dan tenminste in de schaduw te blijven. 
Draag de juiste kledij: Als je toch naar buiten moet, draag dan kleding die je tegen de zon beschermt zoals een hoe met een brede rand, een shirt met lange mouwen en een zonnebril die de UV-stralen tegenhoud. 
Gebruik zonnecrème: Smeer elke stukje onbedekte huid in met broad-spectrum zonnecrème met minstens SPF30. Daarmee bedoelen we een zonnecrème die je zowel tegen de UVA als de UVB stralen beschermt. De Stay Outside en Stay Beautiful van Beauté Pacifique doen niet alleen dat (met een SPF van 30), maar ze hebben ook een anti-age werking op de huid. Twee vliegen in 1 klap dus!
Je moet de zonnecrème minstens 30 minuten voor je naar buiten gaat smeren en elke 2u opnieuw aanbrengen (of vaker wanneer je hevig zweet of gaat zwemmen). Smeer ook op bewolkte dagen want de stralen kunnen door de wolken heen. 

via Blogger https://ift.tt/2m8KL9x

gdpr-image
Deze website maakt gebruik van cookies om jouw ervaring te verbeteren. Door deze website te gebruiken stem je in met onze Gegevens Beleid.
Lees meer